Állatmérleg

Az állatmérlegek spektruma sajátosságukból adódóan nem olyan széles, mint a mezőgazdaságban használatos más mérlegeke. Az állatok tömegének mérésére mobil és helyhez kötött mérlegtípusok egyaránt rendelkezésre állnak. A modern állatmérlegek összetett adatfeldolgozási lehetőséget is kínálnak számítógépes szoftver formájában, amely lehetővé teszi a beazonosított egyed súlygyarapodása, tejhozam, táplélék hasznosulás, feldolgozási viszonyító nyomon követését, egyszerűbben fogalmazva: a mért adatok egyértelműen rámutatnak, mennyire éri meg etetni az állatot.

Tüzihorganyzott állatmérleg, karámos szerkezet Az állatok tenyésztési folyamatának egyre szervesebb részét képezik az állatmérlegek. A kor követelményeinek megfelelően akár automata tápadagoló rendszerek beiktatására is lehetőség van, amely a mért adatok függvényében adagolja a tápot, ezzel optimalizálva a tenyésztési folyamatot.

Szárnyasok mérlegelése

Magyarországon a szárnyasok mérésére a mintavételi eljárás az elterjedtebb, és statisztikai alapon vonnak le a tenyésztésről következtetéseket. Érdemes megjegyezni, hogy voltak a kísérletek a szárnyasok egyedenkénti mérésére. Az eljárás azon tulajdonságokon alapszik, hogy a szárnyasok szeretnek kiemelkedő részekre felrepülni, amely önmaga egy mérlegelő berendezés. A mérlegelő berendezés egy számítógépes rendszerrel összeköttetésben kiszűri azon szárnyasokat, amelyek már mérlegelt, ezzel elkerülve a többször mérlegelést. A baromfi feldolgozóipar viszont az adott egyed súlyát mérlegeli, legtöbbször szalagos technológia segítségével.

Állatmérlegek kivitele, mérlegcellák elhelyezése

Az állatmérlegek kivitele tüzihorganyzott, festett vagy korrózió álló lehet, amelyet a használat intenzitása, a rajta mért állat milyensége is befolyásolja. A régebbi mechanikus állatmérlegek elektronikussá alakítása igen költséges, és többnyire egyáltalán vagy csak nehezen megvalósítható a mérőcellák optimális védelme. A modern állatmérlegek a mérlegcellák védelmére nagy hangsúlyt fektet, bizonyos kiviteleken a felső részen történő elhelyezéssel, amely kiküszöböli a trágyalé és hasonló korrodáló anyagok a mérlegcellához kerülését.

Felépítés

Az állatmérlegek többnyire karámszerű kialakítással rendelkeznek. A helyhez kötött változatok igen masszív szerkezetűek, amely a mérlegelés mellett állatorvosi vizsgálatokra vagy beavatkozásokra is alkalmas. A mobil állatmérlegek kisebb méretekben kerekes kivitelűek, amelyet emelő szerkezeten keresztül egy ember is képes mozgatni, a nagyobb állatok mérésére használt mérlegek targoncás szállíthatóságra adnak lehetőséget. A kisebb méretű állatmérlegek pl. sertés, juh, kecske mérésére alkalmasak.

Szoftver, mérlegműszer

Az adatok rögzítésén túlmenően, izgő-mozgó állatok pontosabb mérését is lehetővé teszik, pl. hosszabb méréssel a mért adatokból határoz meg statikus tömegértéket. Vannak olyan technikák, amelyek a mérlegműszeren a mért adat kifagyasztható a mérlegműszer kijelzőjére, ezt a mérlegelési eljárást pl. halak mérlegelésénél szokták használni.

Kapcsolódó anyagok

Képek

Felső mérlegcellával felszerelt mobil állatmérleg, festett Tüzihorganyzott állatmérleg 2. Tüzihorganyzott állatmérleg 3. Állatmérleg mérlegműszer Festett mobil állatmérleg

Keresés méréshatár alapján

Mérleg méréshatára:
Termékek listázása »

Tartalom

Powered by Yii Framework.