Állatmérlegekről

Az állatmérlegek spektruma sajátosságukból adódóan nem olyan széles, mint a mezőgazdaságban használatos más mérlegeke. Az állatok tömegének mérésére mobil és helyhez kötött mérlegtípusok egyaránt rendelkezésre állnak. A modern állatmérlegek összetett adatfeldolgozási lehetőséget is kínálnak számítógépes szoftver formájában, amely lehetővé teszi a beazonosított egyed súlygyarapodása, tejhozam, táplálék hasznosulás, feldolgozási viszonyító nyomon követését, egyszerűbben fogalmazva: a mért adatok egyértelműen rámutatnak, mennyire éri meg etetni az állatot.

Az állatok tenyésztési folyamatának egyre szervesebb részét képezik az állatmérlegek. A kor követelményeinek megfelelően akár automata tápadagoló rendszerek beiktatására is lehetőség van, amely a mért adatok függvényében adagolja a tápot, ezzel optimalizálva a tenyésztési folyamatot.

Szárnyasok mérlegelése

Magyarországon a szárnyasok mérésére a mintavételi eljárás az elterjedtebb, és statisztikai alapon vonnak le a tenyésztésről következtetéseket. Érdemes megjegyezni, hogy voltak a kísérletek a szárnyasok egyedenkénti mérésére. Az eljárás azon tulajdonságokon alapszik, hogy a szárnyasok szeretnek kiemelkedő részekre felrepülni, amely önmaga egy mérlegelő berendezés. A mérlegelő berendezés egy számítógépes rendszerrel összeköttetésben kiszűri azon szárnyasokat, amelyek már mérlegelt, ezzel elkerülve a többször mérlegelést. A baromfi feldolgozóipar viszont az adott egyed súlyát mérlegeli, legtöbbször szalagos technológia segítségével.

Állatmérlegek kivitele, mérlegcellák elhelyezése

Az állatmérlegek kivitele tüzihorganyzott, festett vagy korrózió álló lehet, amelyet a használat intenzitása, a rajta mért állat milyensége is befolyásolja. A régebbi mechanikus állatmérlegek elektronikussá alakítása igen költséges, és többnyire egyáltalán vagy csak nehezen megvalósítható a mérőcellák optimális védelme. A modern állatmérlegek a mérlegcellák védelmére nagy hangsúlyt fektet, bizonyos kiviteleken a felső részen történő elhelyezéssel, amely kiküszöböli a trágyalé és hasonló korrodáló anyagok a mérlegcellához kerülését.

Felépítés

Az állatmérlegek többnyire karámszerű kialakítással rendelkeznek. A helyhez kötött változatok igen masszív szerkezetűek, amely a mérlegelés mellett állatorvosi vizsgálatokra vagy beavatkozásokra is alkalmas. A mobil állatmérlegek kisebb méretekben kerekes kivitelűek, amelyet emelő szerkezeten keresztül egy ember is képes mozgatni, a nagyobb állatok mérésére használt mérlegek targoncás szállíthatóságra adnak lehetőséget. A kisebb méretű állatmérlegek pl. sertés, juh, kecske mérésére alkalmasak.

Szoftver, mérlegműszer

Az adatok rögzítésén túlmenően, izgő-mozgó állatok pontosabb mérését is lehetővé teszik, pl. hosszabb méréssel a mért adatokból határoz meg statikus tömegértéket. Vannak olyan technikák, amelyek a mérlegműszeren a mért adat kifagyasztható a mérlegműszer kijelzőjére, ezt a mérlegelési eljárást pl. halak mérlegelésénél szokták használni.