Automata Hídmérleg

A teljesen automata hídmérlegünket kifejezetten arra terveztük, hogy mérlegkezelő személy nélküli fél automatikus és automatikus működés közben történjen a járművek gyors és pontos mérése.

A hídmérlegről

A hídmérlegek, vagy más néven kamion mérlegek, olyan speciális mérőeszközök, amelyeket a kamionok, teherautók, mezőgazdasági vontatók illetve más nehéz járművek pontos méréseihez használnak. Ezek a mérlegek lehetővé teszik a járművek tömegének pontos meghatározását vagy akár az általuk szállított rakományt is. Fontos szerepet játszanak számos iparágban, mint például az építőiparban, az élelmiszeriparban, az anyagmozgató iparban, mezőgazdaságban és még sok más területen.

Az automata hídmérlegről

Az általunk kínált megoldást választva ügyfeleink rendszerint maximálisan elégedettek. Tudják, hogy a mérleg önállóan, felügyelet nélkül is pontosan működik.

A Metrisoft Kft automatizált hídmérleg rendszerét mérnökeink specifikusan erre a célra fejlesztették ki. Gyakran fordulnak hozzánk olyan kérdésekkel, mint:

 • Hogyan lehet csökkenteni a vállalatok költségeit?
 • Lehetséges-e munkaórát megtakarítani?
 • Lehet-e úgy szervezni, hogy az eddigi mérlegkezelő más feladatokat is ellásson?

A válaszunk igen! Ezt mind lehet egy általunk gyártott mérleggel. Társaságunk több mint 30 év tapasztalattal és szakértelemmel rendelkezik ezen az automatikus működésű, mérlegkezelő nélküli hídmérleg rendszer kifejlesztésében.

Azáltal, hogy minket választottak és használják az automatizált hídmérlegünket, már jelentős összegeket spóroltak meg. A mérlegkezelőiket most más, emberi jelenlétet igénylő területeken tudják alkalmazni, ezzel is optimalizálva a munkaerő-kihasználtságot és növelve a vállalat hatékonyságát.

Automata hídmérleg
Automata hídmérleg
1.
Két kijelzős touch terminál különböző méretű járművek részére a sofőr kiszállása ellen. MS-touch terminál
1
Két kijelzős touch terminál különböző méretű járművek részére a sofőr kiszállása ellen. MS-touch terminál
2

Kerékőr szenzor. Feladata, hogy a jármű teljes terjedelmével a mérlegen tartózkodjon és ne lógjon le egyik irányba sem.

Kerékőr szenzor hídmérleghez

3

Nagyméretű másodkijelző a jármű pontos tömegének a kijelzése a sofőr vagy rakodó számára.

Másodkijelző automata hídmérleghez

3
Nagyméretű másodkijelző a jármű pontos tömegének a kijelzése a sofőr vagy rakodó számára. Másodkijelző automata hídmérleghez
4

Forgalomirányító lámpa. Piros-Zöld funkcióval a sofőr egyértelmű irányítása miatt. Van lehetőség másodkijelzővel kombinálva szöveges üzenet kijelzésére.

Forgalomirányító lámpa automata hídmérleghez

4
Forgalomirányító lámpa. Piros-Zöld funkcióval a sofőr egyértelmű irányítása miatt. Van lehetőség másodkijelzővel kombinálva szöveges üzenet kijelzésére. Forgalomirányító lámpa automata hídmérleghez
5

Redszám felismerő kamera. Feladata a mérlegelendő járműnek és vontatmányán rendszámának felismerése, majd előre feltöltése az automata hídmérleg szoftverbe.

Rendszám felismerő kamera automata hídmérleghez

5
Redszám felismerő kamera. Feladata a mérlegelendő járműnek és vontatmányán rendszámának felismerése, majd előre feltöltése az automata hídmérleg szoftverbe. Rendszám felismerő kamera automata hídmérleghez
6

Anyag figyelő kamera. Feladata, ha nyitott tetejű vontatmányt szállító járműnek a tömegét kell pontosan meghatározni és ez egyidőben történik a jármű rakodásával akkor menet közben lehet ellenőrizni, hogy hogyan áll a vontatmány telítettsége.

Képrögzítő kamera automata hídmérleghez

Rendszer működése:

A Felügyelet és mérlegkezelő nélküli, félautomata / automata hídmérleg terminál rendszer egy modern és innovatív megoldás, amely lehetővé teszi a hatékony és pontos mérését, minimalizálva ezzel a manuális beavatkozásokat és növelve a mérési folyamat automatizáltságát.

A rendszer főbb jellemzői és funkciói:

1. Automatizált mérlegelés:
A rendszer automatikusan méri és rögzíti a járművek tömegét anélkül, hogy szükség lenne egy mérlegkezelő jelenlétére. Ez nem csak a mérési pontosságot növeli, hanem jelentős idő- és költségmegtakarítást is eredményez a vállalatok számára.

2. RFID vagy egyéb chip kártyás sofőr azonosítás:
A rendszer lehetővé teszi a sofőrök azonosítását RFID vagy egyéb chip kártyás rendszer segítségével. Ez biztosítja, hogy a mérési adatokhoz könnyen hozzárendelhető legyen a sofőr személye, és lehetővé teszi a mérési adatok nyomon követését és archiválását.

3. Egyéb adatok megadása/kiválasztása:
A rendszerben lehetőség van további információk, mint például a jármű rendszáma, szállított anyag jellege, rendeltetési hely stb., hozzáadására és rögzítésére. Ez segíti a logisztikai és adminisztratív folyamatok hatékonyabb kezelését, valamint a mérési adatok pontosabb és átfogóbb nyilvántartását.

4. Mérlegjegy nyomtatási lehetőség:
A rendszer kiegészíthető mérlegjegy nyomtatási funkcióval, amely lehetővé teszi a mérési adatok gyors és egyszerű nyomtatását. Ez különösen hasznos lehet a szállított anyagok nyomon követése, az adminisztrációs feladatok egyszerűsítése és a dokumentáció könnyebb kezelése szempontjából.

5. Felhasználóbarát kezelőfelület:
Az egyszerű és intuitív kezelőfelületnek köszönhetően a rendszer könnyen kezelhető, és minimalizálja a felhasználói hibák lehetőségét. A grafikus interfész segíti a felhasználókat az adatbevitelben és az információk gyors elérésében.

6. Adatkezelés és riport generálás:
A rendszer lehetőséget biztosít a mérési adatok rögzítésére, tárolására és visszakeresésére, valamint riportok és kimutatások készítésére. Ez segíti a vállalatokat a mérési adatok elemzésében, a teljesítmény nyomon követésében és a döntéshozatalban.

Összességében a Felügyelet és mérlegkezelő nélküli, félautomata / automata hídmérlegelő terminál rendszer egy komplex és innovatív megoldás, amely hatékonyan segíti a mérését, optimalizálja a logisztikai és adminisztratív folyamatokat, és jelentős költségmegtakarítást eredményez a vállalatok számára.

Rendszer felépítése:

MS-Touch kiosk terminál (1)

Felügyelet és mérlegkezelő nélküli, félautomata / automata hídmérlegelő terminál rendszer. RFID vagy egyéb chip kártyás sofőr azonosítás. Lehetőség van a mérlegeléshez egyéb adatok megadására/kiválasztására (rendszám, anyag, rendeltetési hely, stb.). Kiegészíthető címke nyomtatási lehetőséggel

Kerék őr szenzor (2.)

A kerékőr szenzor egy speciális eszköz, melynek fő célja a járművek pontos pozíciójának biztosítása a mérlegelés során. A szenzorok segítségével valós időben monitorozható és ellenőrizhető, hogy a jármű teljes terjedelmével egyenletesen helyezkedik-e el a mérlegen, és nem lóg-e le egyik irányba sem. Ezzel megelőzve a rossz mérést vagy csalásokat. 

Amennyiben a szenzorok eltérést észlelnek a jármű pozíciójában, automatikus riasztást generál. Ekkor egyértelmű jelzést ad a nagyméretű másodkijelző a sofőr számára és szöveges üzenettel, jelzi számára, hogy melyik irányba hajtson a járművével. Ez biztosítja, hogy a járművet a megfelelő pozícióba állítsák a mérés előtt vagy alatt.

Másodkijelző (3.)

A nagyméretű másodkijelző egy különálló kijelzőegység, melynek fő célja, hogy a jármű pontos tömegét jól látható és egyértelmű módon jelenítse meg a sofőr vagy a rakodó számára. Ez a kijelző lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy valós időben tájékozódjanak a jármű aktuális tömegéről, így biztosítva a mérlegelési folyamat pontosságát és hatékonyságát. 

Továbbá szabadon programozható és mikor nem szükséges a mérlegelési folyamat során ellenőrizni a tömeget akkor forgalomirányító funkciót lát el. Szöveges üzenet jelenít meg a sofőr számára, pl.: „Hajts fel a mérlegre”, „A jármű lelóg, hajts hátrébb”

Forgalom irányító lámpa (4.)

A forgalomirányító lámpa célja a járművek és a forgalom irányítása a mérlegelési vagy rakodási területeken. A lámpatest Piros-Zöld funkcióval rendelkezik, hogy egyértelműen és hatékonyan irányítsa a sofőröket és a rakodókat a mérlegelési folyamat során.

Piros-Zöld funkció:

  • Piros: Ezen állapotban a forgalomirányító lámpa jelzi a sofőrnek vagy a rakodónak, hogy meg kell állnia vagy várakoznia kell.
  • Zöld: Ebben az állapotban a lámpa jelez a sofőrnek vagy a rakodónak, hogy haladhat vagy folytathatja a mérlegelési folyamatot.

Ez a két szín egyértelmű irányítást biztosít a forgalom számára, minimalizálva ezzel a mérlegelési folyamatok során keletkező zavarokat és csökkentve a balesetek kockázatát.

Rendszám felismerő kamera (5.)

A rendszám felismerő kamera egy hatékony és megbízható eszköz, amely automatikusan felismeri és azonosítja a mérlegelendő járművek és a vontatmányok rendszámát, majd az információt azonnal továbbítja és feltölti az automata hídmérleg szoftverébe. Ezáltal jelentősen hozzájárul a mérlegelési folyamatok gyorsaságához, pontosságához és hatékonyságához, minimalizálva a manuális beavatkozásokat.

Anyag figyelő kamera (6.)

Vontatmány állapotának monitorozása és termék azonosítása: A kamera folyamatosan figyeli és rögzíti a vontatmány állapotát és telítettségi szintjét. Ez lehetővé teszi a sofőr és a logisztikai menedzsment számára, hogy menet közben is ellenőrizhessék, hogy hogyan áll a vontatmány telítettsége. Ez fontos információ lehet például a rakodás optimalizálása, az esetleges túlterhelés megelőzése vagy a szállítás hatékonyságának növelése szempontjából.

Videó

Tekintse meg működés közben az MS-Touch kiosk terminál felületét

Hídmérleg műszaki adatok és jellemezők

Jellemzők

Hídmérleg műszerezettség

Asztali kivitel (MS-01/MAN) 13 mm-es tömegkijelző RS-232 TTY 20Mh-as számítógépes kimenet

Asztali kivitel (MS-H10) 20 mm-es tömegkijelző LCD, háttérvilágítással RS-232 TTY 20Mh-as, RS-485, USB, LAN számítógépes kimenettel

 • Hegesztett acél hídszerkezet
 • Alacsony szerkezeti magasság (310mm)
 • Egyszerű szerelhetőség
 • Síktetős kivitel
 • Villám védelemmel ellátott cellaközösítés
 • Cellánkénti földelés
 • Rozsdamentes mérőcella, analóg/digitális (IP69)
 • 5 rétegű festés
 • Gondozásmentes konstrukció
 • Telepíthető aknába vagy talajszintre
 • Opcionális PC-s szoftver

Típusok és méretek

Kereskedelmi jelHídhossz [m]Méréshatár [t]Osztás [kg]
TMS-6…TMS-20
6-20
15-60
10-20
TMS-18
18
30/60
10/20

A hídmérlegeink egyedi kivitelben is rendelhetők:

 • Híd szélességi méretek 3-5,5 m 
 • Híd hosszúság méretek 18-24m

Lehetőség van „iker” kivitelű hídmérlegek szállítására is.

Megjegyzés: Az ajánlatkérés előtt a különböző mérés határokhoz tartozó híd méreteket a kereskedő kollégával egyeztetni szükséges!

Hídmérleghez választható Opciók

Műszaki adatok

A teherfelvevő felépítése, kivitel:

 • 3 db 6 méteres (18 méteres híd esetén) kötőelemek nélküli hegesztett sík tetejű erősített acélszerkezet
 • A nyomtávon 2×2 db „I” 240-es főtartó helyezkedik el melynek feladata a egyenletes elosztása a teljes híd szerkezetén
 • 8 mm-es cseppmintás bordáslemez borítással rendelkezik
 • A nyomvonali „I” gerendák közötti járólemez alatt további 80 x 8 mm-es laposvassal 500 mm-ként hegesztéssel megerősítésre kerül a mérleg (nyomvályúsodás megelőzése ellen).
 • A nyomvonali „I” gerendák alatt további 8 mm-es acéllemezzel 3000 mm hosszon hegesztéssel megerősítésre kerül a teherfelvevő.
 • A súlyerő átvitelét önbeálló befogók segítik a mérlegcellák felé, lehetővé téve azok szabad mozgását minden irányban.
 • Az alaphelyzetbe történő visszatérítést a mérlegcellák beépített önvisszaálló mechanizmusa garantálja.
 • A hídszerkezeten található ütközők rugalmasan felfogják a mérleg, a feljáró és az akna élvédő vas közti dinamikus ütközéseket, így megelőzve az esetleges mechanikai károsodásokat.

Felületkezelés:           

 • Fém tiszta felületre korrózió álló alapozás (sörétezett),
 • Kétkomponensű epoxi alapú fedőréteggel,

Jótállás: Akár 5 év jótállás is választható           

Mérőcellák

C16A
Hottinger C16ac3
Keli ZSFY-A
Hottinger C16ac3

8 db hermetikusan zárt IP 69 védelmű, saválló Hottinger / német / C16 típusú mérlegcella saválló teherátadóval, egyenként névlegesen 30 tonna teherbírással.

Keli ZSFY-A

8 db hermetikusan zárt IP 68 védelmű, ZSFY-A30t típusú mérlegcella edzett teherátadóval, egyenként névlegesen 30 tonna teherbírással,

 • A mérlegcellák a mérlegműszerrel való csatlakoztatásuk során villámvédelemmel ellátott közösítéssel vannak felszerelve
 • A villámvédelmi mechanizmusok azonnal reagálnak és elvezetik a túlfeszültséget a földelési rendszerbe, így minimalizálva a mérlegcellák és a mérlegműszer esetleges károsodásának kockázatát
 • A mérlegcellák hosszú élettartamát és megbízható működését biztosítja, hanem jelentősen növeli a mérlegműszer élettartamát
 • Ezzel a védelmi rendszerrel a mérlegcellák és a mérlegműszer egy plusz védelmet kapnak, az esetleges külső elektromos zavaroktól

Mérleg alap építészet, teljeskörű ügyintézés

Cégünk teljes körű szolgáltatást nyújt az mérlegakna vagy feljárós mérlegalap elkészítéséhez. Első lépésként biztosítjuk az alapozási rajzok elkészítését, amelyek segítségével precízen és megfelelően kialakítható a mérlegakna vagy mérlegalap. Ezek a rajzok a tervezés során figyelembe veszik az adott helyszín egyedi jellemzőit és az alkalmazott anyagok műszaki követelményeit.

A kivitelezést teljes mértékben vállaljuk, vagyis gondoskodunk a beton alépítmények, utak, kábelnyomvonalak és vízelvezetések megfelelő kialakításáról és megépítéséről. Ez magában foglalja a szükséges munkafolyamatokat, az anyagbeszerzést és az építés teljes felügyeletét is.

Emellett díjmentesen felajánljuk leendő ügyfeleinknek a helyszíni felmérést és konzultációt. Ez lehetővé teszi számukra, hogy részletesen megvitassák elképzeléseiket, kérdezzenek, és együttműködve dolgozzanak ki olyan megoldásokat, amelyek teljes mértékben megfelelnek az igényeiknek és elvárásaiknak. 

Sekély aknás hídmérleg beton alap
Sekély aknás kivitel
Rámpás hídmérleg beton alap
Rámpás kivitel
Sekély aknás kivitel
Rámpás kivitel

Karbantartás, javítás, hitelesítés

Nemcsak értékesítünk mérlegeket, hanem szakértő karbantartást és szervizszolgáltatást is nyújtunk. Csapatunk mindig rendelkezésre áll, hogy biztosítsa mérlegeinek hosszú élettartamát. 

A hídmérlege hitelesítése lejár? Keresse kollegáinkat és mi felkészítjük hídmérlegét az időszakos hitelesítésre, majd a mérésügyi hatósággal megszervezve el is végezzük.

Testre szabott megoldások

Minden ügyfél egyedi igényekkel rendelkezik. Vállalkozásunk szakértői rugalmasan alkalmazkodnak az Ön igényeihez, és testreszabott megoldásokat kínál hídmérlegek és mérlegelési rendszerek terén.

Szakértő kollegánk, készséggel várja további kérdéseit