Szalagmérlegek ismertetése

A szalagmérlegek olyan ipari berendezések, amelyek ömlesztett anyagok tömegének mérésére szolgálnak az anyag szállítása közben. A szalagmérlegek különböző szélességű szög alatti vagy vízszintes vályús, hevederes szállítószalagba építhetőek. Előnye, hogy már meglévő szalagpályákba is beépíthető.

Részei

Alapvetően két fő egysége van:

  • mérőmechanika, mérőcella, sebesség jeladó, és
  • mérlegműszer, amely a mérlegcellától kapott jelek feldolgozását, kijelzését, adatok továbbítását végezheti.

Működés

A mérleg a sebesség és az egységterhelés alapján végzi a mérést. Az adatok alapján kijelzi teljesítményt (pl. 100 tonna/óra), és a szállított anyag mennyiségét (pl. 132.400 kg). A műszer gondoskodik az esetlegesen megadott szállítási teljesítmény állandó értéken tartásáról.

Szalagmérleg típusai

A mérési feladat alapján alapvetően kétféle típus létezik:

  • Összegző szalagmérleg: a szállítószalagon áthaladó anyagmennyiség tömegét összegzi
  • Adagoló szalagmérleg: a szalagmérleg a rajta áthaladó anyag tömegét megadott szállítási teljesítmény alapján adagolja, pl. 60 tonnát óránként. A teljesítmény szabályozására kétféle módszer létezik:
    • a szalagmérleg a rajta lévő anyag mennyisége alapján a szalag sebességét szabályozza, ezáltal biztosítja a rajta áthaladó termékmennyiség állandó értéken tartását;
    • a szalagmérleg előtti berendezés(eke)t szabályozza, pl. vibrációs adagolót, amely így kevesebb anyagot továbbít a szalagmérlegre. Ebben az esetben a szalag sebessége állandó

Gyártás és telepítés

A berendezés egyedi kivitelezésben készülnek, egyedi igények, méretek és a szállított anyag milyenségének figyelembevételével.