Keverő mérlegek

A keverő mérlegek felépítésüket tekintve egy tartálymérlegből, adagoló egységből és vezérlő elektronikából állhat. Ez az összetett mérőeszköz biztosítja az automatikus anyagösszemérést, mely recept szerinti komponens adagolásra is kiterjedhet.

Egy egyszerű példa: a gazdaságokban a legideálisabb összeállításban összekevert takarmány nélkülözhetetlen segítség lehet. Ennek egy magasabb színvonalú megoldásában, már egy elektronikusan vezérelt folyamat során keverőrendszerek összekapcsolásával történik a mérés és a keverés. Gyakorlatilag egy mérlegtartályba, több adagolási útvonalon keresztül történik az összemérés. A mérlegelektronika tárolja a recept adatait és ennek megfelelően vezérli a behordó csigát. Segítségével tökéletes adagolású keverékanyaghoz (takarmányhoz, gyógyszerhez, stb.) jutunk.

Az Európai Uniós csatlakozásunkkal és ezzel együtt az Uniós piacra kijutás feltételeinek megteremtése, folyamatok korszerűsítéséhez egyre elengedhetetlenebbek a pontosabb mérések, az egyes összetevők minél precízebb kimérése, mint amelyen pl. az MS-UMT-vel megvalósított mixer. Ez a cégünk által fejlesztett és gyártott technológiai mérlegműszer anyagösszemérést végez, altípustól függően akár 30 komponenst. A műszer egyszerűen telepíthető egy tartályhoz, amelyre mérőcellákat szerelnek, vagy akár egy egyszerű elektronikus raktári mérleghez. A lényeg, hogy ezek a mérlegek a mérési adatokat digitális formában adja át az összemérő elektronikának. Ez a kimenő jel csatlakoztatható az összemérőhöz, és indíthatja az adagoló csigát.

Ahol van rá mód, ott számítógépes rendszerrel is összekapcsolható. Ez a része a beruházásnak csupán egyharmadát teszi ki. Komplexebb megoldást akkor célszerűbb kialakítani, ha a keverék – pl. takarmány – eladásra kerül. Ez az egész mérő rendszer felfejleszthető egészen a keverék összeállításától, a felhasznált anyagok statisztikájának elkészítésén át, a raktárkészlet precíz nyilvántartásáig. A mérőegység alkalmas bizonylatok készítésére a minőségbiztosítási rendszerek részére, hiszen épp ez az EU-ba történő exportálás egyik kritériuma.