Szalagmérlegekről

A legtöbbb anyagmozgatást, betárazást igénylő nagyobb üzemek rendelkeznek szalagmérleggel. A szalagmérleg szinte mindenféle anyag mérésére, ill. szállítására alkalmas. Szalagmérlegekkel találkozhatunk vegyi üzemekben, mezőgazdaságban, bányaiparban, élelmiszeriparban egyaránt. Az anyagmozgatás alatt történő méréshez a legcélszerűbb mérő eszköz, mivel megállás nélkül a folyamatosan áramló anyag mérésére alkalmas. Ez a mérlegtípus dinamikus mérlegnek is tekinthető, így a pontos méréshez elengedhetetlen a jó mérési konstrukció. A szalagmérleg előnye, hogy a már meglévő szállítószalagba a mérőegység utólagosan is beépíthető, de akár az adott feladathoz speciális szalagmérleg is terveztethető. Maga a mérőegység (mérőkeret) a szállítószalag egy adott szakasza alá kerül beépítésre, amely méri a szalag okozta erőhatásokat és a szalagon futó anyag függőleges erőhatásait. A méréshez elengedhetetlen a szállítószalag sebességének pontos ismerete, ezért ennek a méréséről speciális jeladó gondoskodik.

Adagoló szalagmérleg

Természetesen a szalagmérleg nem csak a rajta haladó anyag folyamatos mérésére, hanem anyagok összemérésérére is használható. Az adagoló szalagmérleget ki lehet úgy alakítani, hogy képes legyen folyamatos anyagáramlás biztosítására, vagy megadott mennyiségű anyag szakaszos beadagolására.

A tisztításra, a mérleg rendszeres tárázásra oda kell figyelni

A jó konstrukciójú szalagmérleg is adhat hibás mérési eredményeket, ha az üzemeltetési körülmények nem megfelelőek. A stabil és pontos működés érdekében időt kell fordítani a tisztításra és a mérleg rendszeres tárázására. A mérőegység görgőire ragadt kosz, szennyeződés akár 10%-os mérési eltérést is eredményezhet.

Felhasználási területek

  • Mezőgazdaság
  • Bányaipar
  • Építőanyagipar
  • Élelmiszeripar
  • Vegyipar
  • stb.

Kapcsolódó oldalak:

Szalagmérlegek